No1 – EN BUTIK MED ANOR

GOLF No1 ÄR FÖRMODLINGEN EN AV SVERIGES ÄLDSTA GOLFBUTIKER.

Hur allt startade

Efter en kort period i Johanneberg startade allt 1987 på Vasagatan. En liter mjölk kostade 4,83 kr, det var året då TV3 startade – vår tredje TV-kanal och det var också året då Macintosh II lanserades. Det skulle bli datorbutik på Vasagatan. Innan det dök en av Bengts kompisar upp med 10 golfset. Dessa hade inhandlats för en spottstyver i USA eftersom dollarn stod marginellt över 6 kr. Kompisen tyckte att Bengt kunde sälja golfseten då lokal – utan datorer – ju fanns. Första dagen hann inte komma till 10:00 innan alla seten var sålda. Det blev en golfaffär i stället.

Hur det fortsatte

Efter ett par år hade verksamheten vuxit ur lokalerna och ytterligare lite senare öppnades en butik till, på Södra Vägen. Utbudet breddades och flera historier finns om hur det kan gå när alla springer på samma boll. Lyle & Scott är ett klädmärke som vid den här tiden hade en av sina hausser i tröjform. Alla skulle bära en Lyle & Scott-tröja. Först golfare – sedan verkligen alla. En dag satt deras representant inne på kontoret. När beställningsordern på 100 tröjor var klar, var säljaren nöjd och reste sig. ”Fast vi vill ha 100 varannan vecka fram till jul”. Butiken sålde Lyle & Scott-tröjor för 1,7 miljoner kronor i dagens pengar på sex månader. Strax var det dags igen. Då handlade det om ”Västkustkavajen” – en seglarjacka som hette Henry Lloyd Anaconda. Båtmänniska eller inte, alla skulle bära en Henry Lloydjacka.

Alice är i butiken

Det hände att en ur butikspersonalen kunde bre på lite för mycket kring middagsbordet så det blev lite Peter & Vargengrej med honom. En dag kom han in i fikarummet och sade ”jag tror att Alice Cooper är i butiken”, varpå de som satt där replikerade; ”Gå du ut och ta hand om Alice så fikar vi andra klart här”. Expediten lommade ut och när de andra kom ut en kvart senare lämnade Alice Cooper butiken med varor till ett värde av över 70 000 kronor, i dagens pengar.

2017 var det färdigt med stan

Det har runnit mycket vatten under broarna sedan den tiden. Vi har fått smartphones och internet har utvecklats samtidigt som tillgängligheten inne i Göteborg blivit sämre. Sedan 2017 ligger No1 i Sisjön på ett mycket mer lättillgängligt sätt. Företagsförsäljningen har ökat och de vanliga butiksbesökarna från Vasagatan är färre. ”Vi kommunicerar lite bredare med No1 medan vi har behållt Golf No1 inom golfen”, berättar Bengt.

Paketlösningar till golfgänget och mode i tiden

”Framöver ser vi oss mer och mer som en plattform för starka varumärken, där vi har kunskapen om hur deras lagerhållning och leveranslogistik fungerar. Ett komplement till nätshopping helt enkelt. Dessutom servar vi mer och mer inköpare på företag och olika grupperingar. Det kan vara ett tjejgäng som spelar golftävlingar och umgås då och då eller årets företagstävling som behöver ett prisbord. Då sätter vi ihop bra lösningar på paket efter önskemål”, berättar Bengt. ”Vi kommer att förändra butiken ytterligare för att öka tydligheten, förstärka den familjära känslan med vår lounge och personal shopping – i vår butik umgås vi och tar en kaffe medan kunderna får den hjälp de efterfrågar.

VI HAR ALLT DU BEHÖVER

Besök vår butik!

Personlig service, tips och råd. Oss kan du fråga!

Askims Verkstadsväg 4
436 34 Askim

Butiken har öppet:
Onsdag-fredag 11 – 17:30
Lördag 11 – 15

info@no-1.se

Tina: 0709-160066
Jessica: 0709-435817
Bengt: 0708-160770
Carl-Åke: 0705-696340
Odd: 0739-721994
Måns: 0708-475 200